soaren kiten

SoarCast.nl

Kaart  
Overzicht  
Kalender  
Informatie per spot  
Ruwe meetgegevens   
Over SoarCast   

SoarCast activteiten grafieken for Soaren Zoutelande today

Alleen overdag
Datum. Mag een datum in de vorm yyy-mm-dd zijn of "yesterday", "today" of "tomorrow"
Knopen M/Sec km/uur Wind eenheden
Harmonie GFS Weermodel
Welke model runs tonen
GFS Ensemble run

De ingestelde limieten voor Soaren Zoutelande zijn:

activiteit locatie parameter min_waarde max_waarde eenheid
Soaren ZoutelandeVlakte v/d RaanWindrichting225260graden
Soaren ZoutelandeVlakte v/d RaanWindsnelheid57Meters per seconde
Soaren ZoutelandeVlakte v/d RaanWindstoot57Meters per seconde

Kijk op http://zoutelande.info/nl/deltavliegen.php voor meer informatie over lokale regels voor zoutelande.

Als de voorspelling of meetwaarde voor iedere parameter waarvoor een range is, in minimaal 1 range valt is de activiteit groen op het overzichtsscherm en telt hij mee voor de kans op de activiteit in de kansgrafiek onderaan deze pagina. Als er meerdere ranges voor de zelfde parameter zijn, zoals bij wind uit noordwest tot noordoost, hoeft hij dus niet in beide te vallen.

Voor alle ingestelden ranges voor Soaren Zoutelande staat hier onder een grafiek met voorspellingen en metingen, met daarin de betrefende range gemarkeerd met een gele achtergrond.

Zie ook het google earth overzicht van de gebruikte weerstations

Toon toelichting

Het idee van deze grafieken is dat je de voorspelling en de metingen in 1 grafiek kunt zien, en daarmee kunt zien of de voorspeling uit aan het komen is. Je kunt kiezen tussen 2 weermodellen. Alle parameters die beginnen met "harm" komen uit het Harmonie model (brondata: KNMI) De parameters die beginnen met GFS komen uit het GFS model (Brondata: NOAA) De hier gebruikte GFS voorspelling heeft een rasterpunt afstand van 0.25 graden (27 km in noord zuid richting en 17 km in oost-west richting) en een tijdsinterval van 3 uur. Dit is zeker niet de beste voorspelling die er is, maar al wel een stuk nauwkeuriger dan de GFS ensemble verwachting en het is een weermodel dat door veel weersites gebruikt wordt. De gebrukte Harmonie voorspelling heeft een rasterpunt afstand van 3 bij 3 km en is gericht op Nederland. Over het algemeen valt daardoor te verwachten dat de harmonie verwachting nauwkeuriger is.

De doorgetrokken lijnen zijn meetwaarden. De bovenkanten van de ingekleurde vlakken (in de windsnelheid grafiek) en de grijze lijnen (in de andere grafieken) zijn voorspellingen.

Als je meer (oudere) runs aangezet hebt dan alleen de meest recente, staan er voor alle runs ook nog stippen op de grafiek. Hoe groter de stip, hoe korter vantevoren de voorspelling gemaakt is. (Daarom staan op de grafiek voor morgen nooit hele grote stippen) De spreiding van de stippen geeft meer informatie over de betrouwbaarheid van het model. Als de stippen dichter bij elkaar staan kun je er vaak vanuit gaan dat het weer op dat moment vrij voorspelbaar is.Toon toelichting

Voor de grafiek hierboven wordt naar de 30 members van het GFS ensemble gekeken. Alle members die overeenkomen met de hier onder genoemde limieten worden geteld, en zo wordt de kans berekend dat het weer daadwerkelijk binnen de gestelde grenzen gaat vallen. Let hierbij wel op dat:

Het idee van deze grafiek is dat het de kans probeert te vangen dat meerdere weer parameters tegelijk goed zijn. (Dus niet eerst de windsnelheid, en als de wind ingezakt is pas de windrichting)

Links rechtstreeks naar de grafieken op deze pagina (Om te bookmarken of te delen):

Bron:

Windmetingen: Diverse weerstations van KNMI, Rijkswaterstaat, Kitesurf vereniging Airtime en Meteotoren.nl. Voor de locaties van deze stations zie: google earth overzicht van de gebruikte weerstations
Voorspellingen in de meting grafieken op deze pagina: Het Harmonie model van KNMI (alles wat met "harm_" begint) en het GFS model van NOAA (Alles wat met "gfs_" begint)
Voorspellingen in de kansgrafiek: Global Ensemble Forecast van NOAA
Voorspellingen worden alleen verzameld voor locaties waar ook een meting van beschikbaar is. Voor de limieten en gebruikte weerstations van iedere activiteit, zie op de pagina van de specifieke activiteit.