soaren kiten

SoarCast.nl

Kaart  
Overzicht  
Kalender  
Informatie per spot  
Ruwe meetgegevens   
Over SoarCast   

SoarCast Ruwe meetgegevens

Bekijk hier de ruwe meetdata rechtstreeks uit de meetstations.

Meet locatie (dropdown is gesorteerd van noord naar zuid) Zie ook de weerstations in google earth en in screendump
Datum. Mag een datum in de vorm yyy-mm-dd zijn of "yesterday", "today" of "tomorrow"
Knopen M/Sec km/uur Wind eenheden
Alleen overdag
Welke model runs tonen

Het idee van deze grafieken is dat je de voorspelling en de metingen in 1 grafiek kunt zien, en daarmee kunt zien of de voorspeling uit aan het komen is. Je kunt kiezen tussen 2 weermodellen. Alle parameters die beginnen met "harm" komen uit het Harmonie model (brondata: KNMI) De parameters die beginnen met GFS komen uit het GFS model (Brondata: NOAA) De hier gebruikte GFS voorspelling heeft een rasterpunt afstand van 0.25 graden (27 km in noord zuid richting en 17 km in oost-west richting) en een tijdsinterval van 3 uur. Dit is zeker niet de beste voorspelling die er is, maar al wel een stuk nauwkeuriger dan de GFS ensemble verwachting en het is een weermodel dat door veel weersites gebruikt wordt. De gebrukte Harmonie voorspelling heeft een rasterpunt afstand van 3 bij 3 km en is gericht op Nederland. Over het algemeen valt daardoor te verwachten dat de harmonie verwachting nauwkeuriger is.

De doorgetrokken lijnen zijn meetwaarden. De bovenkanten van de ingekleurde vlakken (in de windsnelheid grafiek) en de grijze lijnen (in de andere grafieken) zijn voorspellingen.

Als je meer (oudere) runs aangezet hebt dan alleen de meest recente, staan er voor alle runs ook nog stippen op de grafiek. Hoe groter de stip, hoe korter vantevoren de voorspelling gemaakt is. (Daarom staan op de grafiek voor morgen nooit hele grote stippen) De spreiding van de stippen geeft meer informatie over de betrouwbaarheid van het model. Als de stippen dichter bij elkaar staan kun je er vaak vanuit gaan dat het weer op dat moment vrij voorspelbaar is.

Rechtstreekse links naar de grafieken op deze pagina (om te bookmarken of te delen):